simaktiv proti napihnjenosti in bolečinam v želodcu

Simaktiv

dvoslojne tablete proti napihnjenosti s prirejenim sproščanjem

Simaktiv je medicinski pripomoček proti napihnjenosti v obliki tablet, ki se uporablja za lajšanje neprijetnih simptomov, povezanih s požiranjem zraka in napenjanjem.

Učinkovitost medicinskega pripomočka je posledica delovanja simetikona in aktivnega oglja. Simetikon spremeni površinsko napetost zračnih mehurčkov pene v vsebini prebavnega trakta, zato mehurčki razpadejo. Aktivno oglje absorbira nastale pline. Delovanje je izključno mehansko.

Dvoslojna tableta v 15 minutah sprosti približno 50 % sestavin v želodcu in se v celoti razgradi v črevesju v eni uri. Sestavine se ne absorbirajo v prebavilih in ne motijo absorpcije hranil.

Priporoča se za simptomatsko zdravljenje težav povezanih z napihnjenostjo želodca ali črevesja zaradi kopičenja plinov. Lajša s tem povezane bolečine in krče ter preprečuje napenjanje in spahovanje.

Uporaba:
4 tablete na dan, po možnosti 2 tableti po dveh glavnih dnevnih obrokih. Tablete previdno odstranite iz pretisnega omota, da se ne zlomijo. Tablete pogoltnite s kozarcem vode.

Sestavine:
simetikon, aktivno oglje, maltodekstrin, saharoza, mikrokristalna celuloza, hidroksipropilmetilceluloza, polivinilpirolidon, silicijev dioksid, natrijev karmelozat, polivinilpolipirolidon, gliceril behenat, silicijev dioksid, magnezijev stearat (rastlinski).

Opozorila:
Pred uporabo preberite priloženo Navodilo za uporabo ker vsebuje za vas pomembne podatke o navodilih za uporabo in pomembne varnostne informacije. Hranite izven dosega otrok.

Strokovno mnenje

NAPIHNJENOST IN BOLEČINE V TREBUHU

mag. Manfred Mervic dr.med., spec. gastroenterolog

Napenjanje, spahovanje, bolečine v trebuhu in vetrovi so simptomi, ki nastanejo zaradi plina v prebavilih. Navzočnost plina v prebavilih je povsem normalen pojav in običajno ne povzroča težav.

Napenjanje je občutek tiščanja, pritiska ali polnosti v trebuhu. Lahko ga spremlja napihnjenost trebuha ali pa tudi ne. Občutek je lahko od rahlo neprijetnega do močno bolečega. Običajno čez čas izgine, vendar pri nekaterih ljudeh predstavlja ponavljajočo se težavo.

Povečano nastajanje črevesnega plina opažamo pri osebah s pomanjkanjem prebavnih encimov ali kolonizacijo ozkega črevesa z bakterijami. Približno petina belcev in večina predstavnikov drugih ras ima laktozno intoleranco. Nimajo laktaze, encima ki je pomemben za presnovo mlečnega sladkorja (laktoze). Uživanje mlečnih izdelkov z laktozo pri njih poleg napenjanja povzroča tudi krče v trebuhu in drisko.

Nekaterih ogljikovih hidratov, npr. rafinoze, ki je v zelenjavi in žitih, nismo sposobni v celoti presnoviti, saj za to nimamo potrebnih encimov.

Črevesne bakterije te ogljikove hidrate razgradijo, pri čemer nastaja črevesni plin. Tudi bolniki s pomanjkanjem encimov trebušne slinavke in celiakijo slabše presnavljajo hranila, kar se kaže kot napenjanje, driske in hujšanje.

Večina oseb, ki toži zaradi napenjanja, nima prekomerne količine črevesnega plina. Neprijetni simptomi se pojavijo zaradi različnih stanj, ki povzročajo večjo občutljivost organizma za normalno količino plina.

Pri osebah s sindromom razdražljivega črevesja s preiskavami ne najdemo organskih sprememb na prebavilih. Poleg napihnjenosti, občutka napetosti in pretakanja v trebuhu je za to bolezen značilno neredno odvajanje blata oziroma spremenjen ritem odvajanja ter bolečine v trebuhu. Verjetno so te težave povezane s preobčutljivostjo črevesa za razteg.

Napihnjenost je najpogostejši simptom sindroma razdražljivega črevesja, predvsem pri ženskah. Običajno je trebuh zjutraj in v dopoldanskih urah plosk, nato pa preko dneva postopoma postaja napihnjen in napet. Oblačila postanejo tesna in jih je treba zamenjati z ohlapnejšimi. Obroki hrane običajno sprožijo ali poslabšajo simptome.

Tudi bolniki s kronično vnetno črevesno boleznijo, divertikli širokega črevesa in zarastlinami po operacijah v trebušni votlini lahko čutijo napenjanje zaradi preobčutljivega črevesa.

Zdravila, ki bi povsem odpravilo simptome, ne poznamo. Izkazalo se je, da še najbolj pomagajo dietni ukrepi in življenjski slog.

Sami lahko poskušamo ublažiti ali preprečiti težave z napenjanjem tako, da se izogibamo hrani, ki ga povzroča: mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo, nekatero sadje in zelenjava, umetna sladila in gazirane pijače. Lahko vodimo dnevnik zaužite hrane in pijače in sistematično izločamo živila ali skupine živil, ki bi lahko povzročile težave. Uživajmo redne in manjše obroke hrane preko celega dneva in obrokov ne spuščajmo. Vzemimo si čas za obrok, npr. 30 minut.

Izogibajmo se mastni hrani. Zmanjšajmo vnos vlaknin s hrano, vendar skrbimo za redno odvajanje blata. Zaprtje namreč povzroči poslabšanje simptomov.

Skrbimo za redno telesno aktivnost. Redna rekreacija namreč izboljša delovanje črevesja. Na delovnem mestu običajno sedimo in se malo gibamo, zato je popoldanska rekreacija zelo koristna.

Z uživanjem probiotičnih pripravkov z mlečnokislinskimi bakterijami lahko poskušamo vzpostaviti ravnovesje črevesne flore. Mlečnokislinske bakterije, ki pospešujejo fermentacijo v širokem črevesu in verjetno vplivajo na boljšo prebavo, lahko zmanjšajo napenjanje in vetrove.

Pripravki, ki zmanjšajo površinsko napetost plinskih mehurčkov (simetikon) in adsorbenti (aktivno oglje), ki se dobijo brez recepta, prav tako zmanjšajo neprijetno napenjanje. Pepermintovo olje je naravno sredstvo proti krčem. Če ti ukrepi ne delujejo, lahko zdravnik predpiše več vrst zdravil, ki ublažijo težave, med njimi spazmolitike, antidepresive, antibiotike in odvajala.

Simaktiv lahko kupite v naslednjih lekarnah in spletnih lekarnah.