ONYTEC

zdravilni lak za glivice na nohte

Zdravilo za glivice na nohtih Onytec se uporablja za zdravljenje blagih do zmernih glivičnih okužb nohtov pri odraslih, kadar nohtni matriks (lunula) ni prizadet. Zdravilo vsebuje učinkovino ciklopiroks, ki spada v skupino zdravil, poznano kot antimikotiki. Ubija širok spekter glivic, ki lahko povzročijo okužbo nohtov.

Zdravilo Onytec in za kaj ga uporabljamo

Zdravilo vsebuje učinkovino ciklopiroks, ki spada v skupino zdravil, poznano kot antimikotiki. Ubija širok spekter glivic, ki lahko povzročijo okužbo nohtov.

Zdravilo za glivice na nohtih se uporablja za zdravljenje blagih do zmernih glivičnih okužb nohtov pri odraslih, kadar nohtni matriks (lunula) ni prizadet.

Če se znaki vaše bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo v 6 mesecih, kadar zdravilo uporabljate za nohte na rokah in po 12 mesecih, kadar ga uporabljate za nohte na nogah, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Kako uporabljati zdravilo

Pri uporabi tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Način uporabe:
Dermalna uporaba (samo za uporabo na nohtih in koži v neposredni okolici nohta).

Zdravilo je namenjeno samo za uporabo pri odraslih.

Priporočeni odmerek nanesite v tankem sloju enkrat na dan na prizadeti noht/e. Za to morajo biti nohti skrbno umiti in posušeni. Zdravilni lak za nohte nanesite po celotni površini nohta, na 5 mm širok pas obnohtne kože in, če je možno, pod prosti rob nohta.

Zdravilo naj se suši približno 30 sekund.

Nohta(ov) ne smete umivati približno 6 ur, zato je priporočljiv nanos zvečer pred spanjem. Po 6 urah lahko upoštevate običajne higienske navade.

Laka ni potrebno odstranjevati s topili ali abrazivi (npr. s pilico za nohte), zadostuje, da si nohte umijete z vodo. V primeru nenamerne odstranitve z umivanjem, lahko zdravilo Onytec nanesete ponovno. Priporočljivo je, da si redno odstranjujete nepritrjene dele okuženega nohta, na primer s striženjem nohtov.

Z zdravljenjem je potrebno nadaljevati, dokler težava ne izgine, to pomeni, dokler noht(i) ni (niso) spet čisti oziroma dokler se njegov (njihov) videz v veliki meri ne izboljša in dokler ponovno ne zraste (zrastejo) zdrav(i) noht(i). Običajno dosežemo popolno ozdravitev nohta na rokah v približno 6 mesecih in na nogah v približno 9 do 12 mesecih.

Kaj morate vedeti, preden boste uporabili zdravilo za glivice na nohtih
Blaga do zmerna glivična okužba nohtov prizadene do 75 % površine nohta in vključuje do 5 nohtov, ne da bi bil prizadet nohtni matriks (lunula).

Ne uporabljajte zdravila

 • Če ste alergični na ciklopiroks ali katero koli sestavino tega zdravila.
 • Pri otrocih in mladostnikih, mlajših od 18 let, zaradi pomanjkanja izkušenj pri tej starostni skupini.
 
 

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom uporabe zdravila Onytec se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom

 • Če je prizadete več kot 75 % površine nohta ali več kot 5 nohtov ali nohtni matriks (lunula).
 • Če postanete občutljivi na ta izdelek, prekinite zdravljenje in se posvetujte z zdravnikom.
 • Če imate v anamnezi sladkorno bolezen, bolezni imunskega sistema, periferno žilno bolezen, poškodbo, boleče ali hudo poškodovane nohte, bolezni kože kot je npr. luskavica ali druge kronične bolezni kože, edeme, težave z dihanjem (sindrom rumenih nohtov).
 • Če imate sladkorno bolezen, bodite pozorni pri striženju nohtov.
 • Izogibajte se stiku z očmi in sluznicami (npr. v ustih ali nosnicah).
 • Zdravilo Onytec je namenjeno samo za zunanjo uporabo.
 • Na zdravljenih nohtih ne uporabljajte laka za nohte ali drugih kozmetičnih izdelkov za nego nohtov.
 • Kadar zdravila ne uporabljate, naj bo steklenička zaprta.
 • Izdelek je vnetljiv, hranite ga ločeno od virov toplote in odprtega ognja.
 

Otroci in mladostniki
Zdravilo Onytec je kontraindicirano pri otrocih in mladostnikih, mlajših od 18 let.

 

Druga zdravila in zdravilo Onytec
Obvestite svojega zdravnika ali farmacevta, če uporabljate, ste pred kratkim uporabljali ali pa boste morda začeli uporabljati katero koli drugo zdravilo.

 

Nosečnost in dojenje

Nosečnost
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo. Zdravljenje z zdravilom Onytec lahko pričnete šele po posvetu z zdravnikom.

Dojenje
Ni znano ali ciklopiroks pri ljudeh prehaja v materino mleko. Zdravljenje z zdravilom Onytec lahko pričnete šele po posvetu z zdravnikom, če je zdravljenje nujno potrebno.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Zdravilo Onytec ne vpliva na sposobnost upravljanja vozil in strojev.

Zdravilo Onytec vsebuje cetil in stearilalkohol
Lahko povzroči lokalne kožne reakcije (npr. kontaktni dermatitis). 

Če ste uporabili večji odmerek zdravila, kot bi smeli
V primeru nenamernega zaužitja vsebine stekleničke takoj odidite do najbližje bolnišnice ali centra za zastrupitve. Pakiranje vzemite s seboj.

Če ste pozabili uporabiti zdravilo Onytec
Ne vzemite dvojnega odmerka, če ste enkrat pozabili nanesti zdravilo. Nadaljujte z zdravljenjem, kot vam je priporočil zdravnik ali je razloženo v poglavju 3 tega navodila (Kako uporabljati zdravilo). V primeru da nekaj dni niste uporabljali zdravilnega laka za nohte, je učinkovitost zdravila lahko zmanjšana.

Če ste prenehali uporabljati zdravilo Onytec
Če ste prenehali zdravljenje z zdravilom Onytec, preden je(so) vaš(i) noht(i) čist(i) ali skoraj čist(i) ali je njegov (njihov) videz v veliki meri izboljšan in preden je(so) zdrav(i) noht(i) ponovno zrasel (zrasli), glivice morda niso odpravljene. V tem primeru se lahko stanje vaših nohtov zopet poslabša.

Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Kaj še lahko naredite
Perilo, oblačila in brisače, ki pridejo v stik s prizadetim delom, je treba zamenjati vsak dan. To bo pomagalo pri zdravljenju in preprečilo okužbo drugih delov telesa in drugih ljudi.

Onytec lahko kupite v naslednjih lekarnah in spletnih lekarnah.